Rehberlik Servisi

PSİKOLİJİK DANIŞMA VE  REHBERLİK NEDİR ?

REHBERLİĞİN AMAÇLARI

REHBERLİK  HİZMETLERİ

PSİKOLİJİK DANIŞMA VE  REHBERLİK NEDİR ?

Rehberlik ,bireyin  yeterlikleri ve yetenekleriyle en üst düzeyde gelişerek gereksinmelerini  doyurmasında, benliğine uygun rol kavramları geliştirerek çevresindeki  durumlarla ilişkisinde uyum sağlaması için gerekli problem çözme ,karar verme  bilgi ve  becerisini kazanmasında;                   Benlik  kavramı ile bağdaşan doğal ve toplumsal "gerçeği '' içinde bir öğrenen  olarak anlamlı ve mutlu                   Bir  yaşam sürmesinde bireye profesyonel  kimselerce yapılan bilimsel ve sistematik yardım sürecidir.

REHBERLİĞİN AMAÇLARI

Verimli çalışma ve sınav  becerileri.

Zamanı iyi kullanabilme.

Etkili karar verme, problem  çözme ve plan yapma becerileri.

Kendini tanıma ve kendini kabul.

Etkili iletişim becerileri.

Meslekleri tanıma.

Kendi  yetenek ,ilgi ve kişilik özellikleri ile  öğrenme konuları ve meslekler arasında bağ kurabilme.

Öğrenme ve çalışmaya yönelik  olumlu tutumlar.

REHBERLİK  HİZMETLERİ

Psikolojik Danışma : Bireyin  kendini tanımasına ,geliştirmesi,kendisine ve çevresine uyum sağlaması Sorunlarını çözmesi ve sağlıklı  kararlar verebilmesi için bireylere yapılan yardımları içerir.

Oryantasyon : Öğrencilere okulu  ,çevresini ve buralarda yararlanabileceği imkanları tanımaya yönelik  etkinliklerdir.

Bireyi Tanıma  : Bireyi tanıma etkinliklerinin temel amacı  öğrencilerin kendilerini tanımalarına   yardım için gerekli verileri elde etmektir.

Bilgi verme : Öğrencilerin  ihtiyaç duyacağı eğitsel ve mesleki nitelikli tüm bilgilerin toplanması ve  bunların çeşitli yöntemlerle öğrencilere duyurulmasına yönelik etkinlikleri  içerir.

Müşavirlik : Psikolojik danışma  ve danışma ve rehberlik anlayışının tüm okul   personeli ve velilerce de benimsenmesini sağlayarak  öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmayı  amaçlanan etkinlikleri içerir.

Yerleştirme :   Öğrencilerin kendi kişilik özellikleri ,ilgi  yetenek ve ihtiyaçlarına uygun derslere programlara  ya da tam zamanlı ya da yarı zamanlı işlere  yerleştirilmelerine yönelik etkinliklerdir.

Yayın: 31.12.2012 - Güncelleme: 31.10.2023 11:08 - Görüntülenme: 608