PSİKOLİJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR ?
REHBERLİĞİN AMAÇLARI
REHBERLİK HİZMETLERİ
PSİKOLİJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR ?
Rehberlik ,bireyin yeterlikleri ve yetenekleriyle en üst düzeyde gelişerek gereksinmelerini doyurmasında, benliğine uygun rol kavramları geliştirerek çevresindeki durumlarla ilişkisinde uyum sağlaması için gerekli problem çözme ,karar verme bilgi ve becerisini kazanmasında; Benlik kavramı ile bağdaşan doğal ve toplumsal "gerçeği '' içinde bir öğrenen olarak anlamlı ve mutlu Bir yaşam sürmesinde bireye profesyonel kimselerce yapılan bilimsel ve sistematik yardım sürecidir.
REHBERLİĞİN AMAÇLARI
Verimli çalışma ve sınav becerileri.
Zamanı iyi kullanabilme.
Etkili karar verme, problem çözme ve plan yapma becerileri.
Kendini tanıma ve kendini kabul.
Etkili iletişim becerileri.
Meslekleri tanıma.
Kendi yetenek ,ilgi ve kişilik özellikleri ile öğrenme konuları ve meslekler arasında bağ kurabilme.
Öğrenme ve çalışmaya yönelik olumlu tutumlar.
REHBERLİK HİZMETLERİ
Psikolojik Danışma : Bireyin kendini tanımasına ,geliştirmesi,kendisine ve çevresine uyum sağlaması Sorunlarını çözmesi ve sağlıklı kararlar verebilmesi için bireylere yapılan yardımları içerir.
Oryantasyon : Öğrencilere okulu ,çevresini ve buralarda yararlanabileceği imkanları tanımaya yönelik etkinliklerdir.
Bireyi Tanıma : Bireyi tanıma etkinliklerinin temel amacı öğrencilerin kendilerini tanımalarına yardım için gerekli verileri elde etmektir.
Bilgi verme : Öğrencilerin ihtiyaç duyacağı eğitsel ve mesleki nitelikli tüm bilgilerin toplanması ve bunların çeşitli yöntemlerle öğrencilere duyurulmasına yönelik etkinlikleri içerir.
Müşavirlik : Psikolojik danışma ve danışma ve rehberlik anlayışının tüm okul personeli ve velilerce de benimsenmesini sağlayarak öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlanan etkinlikleri içerir.
Yerleştirme : Öğrencilerin kendi kişilik özellikleri ,ilgi yetenek ve ihtiyaçlarına uygun derslere programlara ya da tam zamanlı ya da yarı zamanlı işlere yerleştirilmelerine yönelik etkinliklerdir.